Blog
Keto Ovengebakken Vis en Chips

Keto Fish and Chips uit de Oven met Tartaarsaus
De eerste keer dat ik fish and chips at, was ik direct verliefd op de krokante textuur en de rijke smaken. Het is een klassiek gerecht dat vaak met veel vet en koolhydraten wordt bereid. Maar als je, net als ik, een keto dieet volgt, weet je dat die klassieke recepten soms een beetje moeten worden aangepast. In dit recept maken we een gezondere versie van deze favoriet, perfect voor een koolhydraatarm dieet. Dit is niet alleen een keto recept, maar ook een heerlijke maaltijd die je zonder schuldgevoel kunt genieten.
Ingrediënten
- 4 stukken witvis (bijvoorbeeld kabeljauw of schelvis)
- Klein bosje verse dille, fijngehakt
- 1 citroen, deels geperst en deels in partjes gesneden
- 3 eetlepels kokosmeel (in plaats van bloem voor een lagere koolhydraatinhoud)
- Peper en zout naar smaak
- 50 gr panko (kun je vervangen door amandelmeel voor een keto-vriendelijk alternatief)
- 1 kg bloemige aardappels (bijvoorbeeld zoete aardappelpuree als alternatief voor een nog lagere koolhydraatoptie)
- Zeezout
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel kappertjes
- 6 eetlepels mayonaise (bij voorkeur suikervrij)
- 0.5 citroenrasp
- 5 kleine augurkjes (cocktailaugurken, fijngehakt)
Bereiding
- Was de aardappels en laat ze in hun schil. Snijd ze in dikke frieten. Kook ze een minuut of 10 in water of stoom ze 25 minuten op 100 graden. Vergeet niet om je oven ondertussen voor te verwarmen op 220 graden.
- Maak de tartaarsaus: Roer de citroenrasp door de mayonaise. Hak de augurkjes en de kappertjes fijn in een keukenmachine en meng dit door de mayonaise. Laat de saus afgedekt in de koelkast staan totdat je klaar bent om te serveren.
- Dep de aardappels goed droog en doe ze in een kom. Schep er een eetlepel olijfolie doorheen en bestrooi met zeezout. Spreid de frieten uit op een bakplaat, bij voorkeur met gaten (of gebruik bakpapier) en bak ze 25 minuten in de oven. Vergeet niet halverwege om ze om te schudden!
- Bereid de vis voor: Zet drie diepe borden klaar. Doe een beetje kokosmeel op het eerste bord, klop een ei los in het tweede bord en meng de fijngehakte dille door de panko of amandelmeel in het derde bord. Besprenkel de vis met een beetje citroensap en bestrooi met zout. Haal de vis eerst door het kokosmeel, dan door het ei en ten slotte door de panko of het amandelmeel.
- Leg de gepaneerde vis op een stuk bakpapier en bak deze samen met de frieten nog eens 15 minuten tot de vis mooi gaar is.
- Leg de frieten en vis op een bord en garneer met partjes citroen. Serveer met de frisse tartaarsaus en eventueel een salade of gebakken groenten.
Tips & Variaties
Wil je een vegetarische optie? Overweeg om de vis te vervangen door gemarineerde en gepaneerde tofu of tempeh voor een heerlijke vleesvervanger. Voor een zuivelvrije tartaarsaus kun je een vegan mayo gebruiken.
Bewaar eventuele restjes in de koelkast, waar ze tot 3 dagen goed blijven. Voor het invriezen, bewaar de frieten en vis apart in een luchtgekoelde zak voor maximaal 2 maanden. Verwarm ze opnieuw in de oven voor optimale knapperigheid.
Conclusie
Dit keto recept voor fish and chips is niet alleen eenvoudig te maken, maar het biedt ook de heerlijke smaken van het originele gerecht zonder de extra koolhydraten. Geniet van je maaltijd zonder schuldgevoel en deel jouw ervaring met ons!
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #koolhydraatarm #fishandchips #tartaarsaus