Blog
Keto Pasta met Verse Vijgen

Keto Spaghetti met Pancetta, Walnoten en Gegrilde Vijgen
Als fervent liefhebber van de Italiaanse keuken, ontdekte ik dat een traditionele maaltijd van spaghetti met pancetta met een paar slimme aanpassingen kan worden omgetoverd tot een smakelijke keto-maaltijd. Dit gerecht combineert de hartige smaken van pancetta met de zoetheid van gegrilde vijgen, waardoor het niet alleen een lust voor het oog is, maar ook fantastisch smaakt. Dit keto recept is perfect voor diegenen die koolhydraatarm willen koken zonder in te boeten op de smaak!
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is geschikt voor 4 personen en vergt ongeveer 30 minuten om te bereiden.
Ingrediënten
- 150 gr pancetta
- 350 gr courgette spaghetti (of een andere koolhydraatarme pastavervanger)
- 250 gr ricotta
- Rasp en sap van een ½ citroen
- 1 klein uitje, fijngesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Handje verse basilicum, gescheurd
- 3 verse vijgen, in vieren gesneden
- 100 ml plantaardige room (bijvoorbeeld kokosroom)
- 60 gr walnoten, grof gehakt
- Zwarte peper, naar smaak
Bereidingswijze
- Snijd de pancetta in reepjes en bak deze in een grote pan op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn en het vet begint te smelten.
- Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe aan de pan met pancetta en bak dit gedurende enkele minuten tot de ui glazig is.
- Verhit ondertussen in een andere pan wat water en kook de courgette spaghetti in ongeveer 5 tot 7 minuten tot ze zacht is. Courgette spaghetti is een geweldige koolhydraatarme vervanger voor traditionele spaghetti.
- Rasp de schil van de citroen en voeg dit, samen met het citroensap, toe aan de pancetta en ui. Roer goed door.
- Voeg de plantaardige room toe aan het mengsel en blijf roeren totdat het goed gemengd is en opwarmt.
- Giet de courgette spaghetti af en voeg deze toe aan de pan met de saus. Meng alles goed door elkaar. Voeg indien nodig wat kookvocht toe om de saus te verdunnen.
- Voeg de gescheurde basilicum toe aan de saus en breng op smaak met zwarte peper.
- Roer de grof gehakte walnoten door de spaghetti.
- Roer de balsamicoazijn en olijfolie door elkaar in een kommetje. Snijd de vijgen in vieren en bestrijk ze met het mengsel. Grill de vijgen in een grillpan gedurende 2 minuten aan beide kanten, tot ze mooi gekarameliseerd zijn.
- Dien de spaghetti op een bord op en schep er een lepel ricotta op. Serveer met de gegrilde vijgen ernaast.
Tips & Variaties
- Voor een vegetarische optie, vervang de pancetta door gerookte tofu of champignons.
- Wil je het gerecht zuivelvrij maken? Gebruik een plantaardige ricotta gemaakt van noten.
- Bewaar eventuele restjes in de koelkast in een luchtdichte container, waar ze tot 2 dagen goed blijven. In de vriezer kun je het gerecht tot 1 maand bewaren.
Als je meer over koolhydraatarm koken wilt leren, overweeg dan om verschillende groenten of noten in je recepten te integreren. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie van dit heerlijke gerecht is gelukt!
#keto #recept #courgette #pancetta #koolhydraatarm #gezondkoken