Blog
Keto Freekeh Salade met Aubergine

Keto Freekeh Salade met Aubergine en Granaatappel
Introductie
Bij Ketomaaltijd.nl zijn we altijd op zoek naar manieren om traditionele gerechten een koolhydraatarme twist te geven. Toen ik deze gezonde freekeh salade met aubergine uit het Midden-Oosten tegenkwam, wist ik dat ik enkele slimme vervangingen moest doen om het geschikt te maken voor een ketogeen dieet. Deze salade is niet alleen vullend en voedzaam, maar ook een feest voor de zintuigen door de rijke smaken van de Mediterrane keuken. Laten we aan de slag gaan!
Porties en Bereidingstijd
– Aantal Personen: 4
– Voorbereidingstijd: 15 minuten
– Kooktijd: 20 minuten
– Totale Tijd: 35 minuten
Ingrediënten
- 500 gr bloemkoolrijst (ter vervanging van freekeh)
- 1 grote aubergine
- 75 gr gehalveerde licht geroosterde amandelen
- 125 gr cherrytomaatjes
- 1 theelepel oregano (vers bij voorkeur)
- 1 blokje groentebouillon
- 1 eetlepel olijfolie
- 120 gr granaatappelpitjes
- 170 gr volle Griekse yoghurt
- 1 theelepel sumak (of citroenrasp)
- Zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze
- Kook de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal is het 10 minuten stomen en dan afgieten.
- Was de aubergine en snijd deze in plakjes. Bestrijk de plakken met een beetje olijfolie en bestrooi met zout en peper.
- Verhit een grillpan op middelhoog vuur en bak de aubergineplakken in 4-5 minuten per kant tot ze mooi bruin en zacht zijn.
- Snijd de cherrytomaatjes doormidden of in vieren, afhankelijk van de grootte.
- In een grote kom, meng de warme bloemkoolrijst met de cherrytomaatjes, amandelen, oregano en een klein scheutje olijfolie.
- In een aparte kom, meng de Griekse yoghurt met de sumak en een snufje zwarte peper.
- Serveer de salade op een bord en garneer met granaatappelpitjes en een lepel frisse yoghurt bovenop. Bestrooi eventueel met extra sumak en oregano.
Tips & Variaties
– Vegetarisch: Dit gerecht is al vegetarisch, maar je kunt het ook vullen met extra groenten zoals paprika of courgette.
– Zuivelvrij: Vervang de Griekse yoghurt door een plantaardige yoghurt of een avocadouitdruksel voor een romige textuur.
– Bewaren: Deze salade kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Voor de beste textuur, afzonderlijk bewaren als de aubergine al is toegevoegd.
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #salade #koolhydraatarm #bloemkoolrijst #aubergine #granaatappel