Blog
Keto Stroganoff met Gehaktballetjes

Keto Gehaktballetjes in Romige Stroganoffsaus met Paprika en Champignons
Wist je dat het ketogeen dieet is ontstaan in de jaren ’20 als behandelingsmethode voor epilepsie? Tegenwoordig volgen veel mensen het voor gewichtsverlies en een betere energiebalans!
Met een beetje creativiteit kun je zelfs je favoriete gerechten omtoveren naar keto-proof recepten. Dit gerecht van gehaktballetjes in een romige stroganoffsaus, vol met heerlijke groenten, is een perfect voorbeeld van hoe je kunt genieten van een koolhydraatarm dieet zonder in te boeten op smaak. Het eindresultaat is een hartverwarmende maaltijd die ideaal is voor zowel een doordeweekse avond als een speciaal diner. Laten we aan de slag gaan met dit smakelijke en eenvoudige recept!
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is geschikt voor 4 personen en de totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 35 minuten.
Ingrediënten
- 500 gr gehakt (bij voorkeur rundergehakt, voor minder koolhydraten)
- 1 ei
- 3 eetlepels amandelmeel (in plaats van paneermeel)
- 1 theelepel paprikapoeder (pittig)
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 300 gr bloemkoolrijst (als vervanger voor gewone rijst)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 paprika’s, in blokjes
- 250 gr champignons, in plakjes
- 1 klein blikje tomatenpuree (ongezoet)
- 250 ml runderbouillon (of kippenbouillon)
- 1 eetlepel maïzena (optie: gebruik inuline voor een koolhydraatarme optie)
- 125 ml crème fraîche (let op een variant zonder toegevoegd suiker)
- Snuf peper en zout
- Boter of olie om te bakken
- Peterselie om te garneren
Bereidingswijze
- Doe het gehakt in een kom en meng het met het ei, amandelmeel, paprikapoeder, peper en zout. Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel.
- Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten bruin en gaar. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig bruin worden aan alle kanten.
- Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Fruit deze in een grote pan (of gebruik de pan van de gehaktballetjes) totdat de ui glazig is.
- Voeg de in blokjes gesneden paprika toe en bak dit enkele minuten totdat de paprika iets zachter is.
- Voeg daarna de champignons toe en breng het geheel op smaak met paprikapoeder. Bak tot de champignons hun vocht hebben verloren en zacht zijn.
- Roer na 5 minuten de tomatenpuree erdoor en giet de bouillon erbij. Breng het mengsel aan de kook.
- In een klein glas, roer 1 eetlepel maïzena samen met 1 eetlepel water, zodat het een gladde pasta wordt. Voeg dit toe aan de saus en laat deze iets indikken. Laat de saus zo’n 15 minuten op laag vuur pruttelen.
- Kook ondertussen de bloemkoolrijst in een aparte pan volgens de instructies op de verpakking of stoom het tot het gaar is.
- Roer de crème fraîche door de groentesaus en schep de gehaktballetjes erdoor. Laat het geheel nog even doorwarmen. Proef en voeg eventueel een snufje extra peper of zout toe.
- Serveer de stroganoff met een beetje peterselie eroverheen en de bloemkoolrijst ernaast. Dit gerecht is ook heerlijk bij courgettepasta of als vulling in een romige omelet.
Tips & Variaties
- Voor een vegetarische variant kun je de gehaktballetjes vervangen door een combinatie van kikkererwtenmeel en fijngehakte groenten.
- Maak het gerecht zuivelvrij door kokosroom of cashewroom in plaats van crème fraîche te gebruiken.
- Dit gerecht kan goed worden bewaard in de koelkast tot 3 dagen en in de vriezer tot 3 maanden. Zorg ervoor dat je het in een luchtdichte verpakking doet.
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt! Wij hopen dat je geniet van deze heerlijke en koolhydraatarme maaltijd die niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook je smaakpapillen zal verwennen.
#keto #recept #gehaktballetjes #stroganoff #koolhydraatarm #gezondkoken