Blog
Keto Spaghetti Vongole met Tomaat
Keto Venusschelpen Spaghetti met Cherrytomaten
Wanneer de zomer aanbreekt, krijg ik altijd zin in lichte en verfijnde gerechten. Onlangs ontdekte ik een bijzonder gerecht met venusschelpen wat me deed denken aan vakantie aan de Italiaanse kust. Nu kun je het originele recept niet zomaar omtoveren tot een keto-proof variant, maar met een paar slimme aanpassingen brengen we het op een koolhydraatarme manier terug op tafel. Dit keto recept maakt gebruik van haast geen koolhydraten en is een perfect voorbeeld van koolhydraatarm koken met een smaakvol resultaat.
Voorbereidingstijd en Porties
Dit recept is geschikt voor 4 personen en de totale bereidingstijd is ongeveer 35 minuten.
Ingrediƫnten
- 800 gr venusschelpen (vers, haal deze bij de visboer)
- 400 gr cherrytomaten
- 3 sjalotjes
- 1 eetlepel tomatenpuree (in plaats van ketchup voor minder suiker)
- 2 teentjes knoflook
- Verse peterselie (gehakt)
- 100 ml droge witte wijn (of extra bouillon als je geen wijn gebruikt)
- 1 eetlepel olijfolie
- 0.5 rode peper (of naar smaak)
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: Courgetti of andere groenten als pasta-alternatief
Bereidingswijze
- Begin met het schoonmaken van de venusschelpen. Leg ze minimaal 2 uur in gezouten water, zodat ze vuil en zand kunnen expeleren. Spoel ze daarna goed af met koud water.
- Verwijder eventuele open of kapotte schelpen. Breng in een grote pan de witte wijn (of bouillon) met 50 ml water aan de kook en voeg de venusschelpen toe. Dek de pan af en stoom gedurende 3 tot 5 minuten totdat de schelpen open zijn gegaan.
- Verwijder de schelpen die niet zijn opengegaan (dit zijn vaak niet-eetbare schelpen) en zeef het kookvocht door een fijne zeef. Bewaar het vocht voor later gebruik.
- Kook de courgetti of andere groenten (zoals zoodles) in plaats van pasta, dit houdt het gerecht low-carb. Volg de instructies op de verpakking voor de kooktijd.
- Snijd de sjalotjes, rode peper en knoflook fijn. Verhit in een grote (wok)pan de olijfolie en fruit de sjalotjes, rode peper en knoflook 2 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg het zeefvocht van de venusschelpen en de tomatenpuree toe in de pan. Breng dit mengsel op smaak met peper en zout.
- Halveer de cherrytomaten en voeg deze toe aan de pan, samen met de venusschelpen en de gehakte peterselie. Roer voorzichtig door om alles te mengen.
- Serveer de schelpensaus over de courgetti of meng het door de courgetti voordat je het op borden serveert.
- Serveer eventueel met een frisse groene salade en een glas droge witte wijn.
Tips & Variaties
- Wil je het gerecht vegetarisch maken? Verwijder dan de venusschelpen en vervang ze door gemengde groenten of champignons.
- Dit gerecht is het lekkerst als het vers gegeten wordt, maar je kunt het maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Het is aan te raden om de courgetti apart van de saus te bewaren.
- Als je het gerecht wilt invriezen, stel dan voor de courgetti voor later voor, want deze worden papperig na het invriezen.
Dit keto recept is een geweldig voorbeeld van hoe je met een paar kleine aanpassingen een low-carb maaltijd kunt creƫren die vol zit met smaak en gezond is. Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
hashtags: #keto #recept #venusschelpen #cherrytomaten #koolhydraatarm #courgetti