Blog
Keto Panna Cotta Taart met Aardbeien

Keto Aardbeientaart met Krokante Koekbodem en Vanilleroom
Introductie
Als fervent liefhebber van zoetigheden, was het altijd een uitdaging om mijn favoriete desserts aan te passen aan mijn keto-dieet. Deze heerlijke keto aardbeientaart met een krokante koekbodem en romige vanilleroom is een resultaat van mijn experimenteren in de keuken. Deze taart is perfect voor elke gelegenheid of gewoon als verwennerij voor jezelf, zonder je zorgen te maken over je koolhydraatinname.
Met de juiste aanpassingen kan je nog steeds genieten van de romige textuur en de verfijnde smaken, zonder je schuldig te voelen. Dit recept biedt niet alleen een smakelijke, maar ook een gezonde optie voor iedereen die zich aan een keto dieet houdt.
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 750 ml slagroom
- 8 blaadjes gelatine
- 90 gr boter
- 160 gr koolhydraatarme koekjes (of amandelmeel als basis)
- 5 eetlepels erythritol (of andere keto-vriendelijke suikervervanger)
- Paar druppels kokosolie
Topping
- 400 gr verse aardbeien
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel eritritol
- 2 blaadjes gelatine
Materialen
- Springvorm (ca 24 cm)
- Bakpapier (optioneel)
- Mixer
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is geschikt voor 8 personen en neemt ongeveer 30 minuten om voor te bereiden, met een opstijftijd van minimaal 4 uur in de koelkast.
Bereidingswijze
- Schraap het merg uit het vanillestokje en breng samen met 400 ml slagroom en 5 eetlepels erythritol aan de kook. Laat dit 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Bestrijk de springvorm met een dun laagje kokosolie en bekleed eventueel de bodem met bakpapier.
- Maak ondertussen de bodem door de koolhydraatarme koekjes fijn te verkruimelen. Smelt de boter en meng deze door de koekjes. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Zet dit in de koelkast om op te stijven.
- Week de gelatine in een kommetje koud water. Verwijder het vanillestokje uit de room en roer de zachte gelatine erdoor. Laat de room afkoelen op kamertemperatuur en zet daarna een half uur in de koelkast totdat het mengsel begint op te stijven.
- Klop de overige slagroom stijf met een mixer. Roer de opgestijfde vanilleroom los met een garde en meng de opgeklopte slagroom erdoor. Schep dit romige mengsel op de koekbodem.
- Verwarm ongeveer 100 gram aardbeien in een pannetje met het water, citroensap en 1 eetlepel erythritol. Pureer de aardbeien als ze zacht zijn met een vork of in een keukenmachine.
- Los de gelatine op in de warme aardbeienpuree, laat het wat afkoelen en verdeel het voorzichtig over de taart. Maak met een mes of satéprikker figuren in de puree voor een decoratief effect.
- Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Garneer voor het serveren met de rest van de verse aardbeien en, indien gewenst, een beetje poedersuiker of extra erythritol.
Tips & Variaties
– Voor een veganistische puree, vervang de gelatine door agar-agar, een plantaardig alternatief.
– De koekjesbodem kan ook gemaakt worden van amandelmeel voor een nog lager koolhydraatarme optie.
– Bewaar de taart in de koelkast voor maximaal 5 dagen, of in de vriezer voor een maand.
Call-to-action
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt! We zijn benieuwd naar jouw variaties en tips.
#keto #recept #taart #aardbeien #koolhydraatarm