Blog
Keto Ovenschotel met Gehakt en Broodvervanger

Keto Ovenschotel met Gehakt, Paprika en Prei
Introductie
Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik een ovenschotel maakte. Het was een doordeweekse avond, en ik wilde iets praktisch en vreugdevols dat de hele familie zou plezieren. Nu, als ik op dieet ben, ben ik op zoek naar manieren om klassieke recepten aan te passen, om ze koolhydraatarm én even heerlijk te maken. Deze keto ovenschotel met gehakt, paprika en prei is een perfecte oplossing! Het is simpel, voedzaam en ideaal voor een doordeweekse maaltijd. Laten we beginnen met de ingrediënten!
Ingrediënten
- 400 gr rundergehakt (of gehakt naar keuze)
- 2 paprika’s (bij voorkeur groen en geel voor extra kleuren)
- 1 rode ui
- 200 gr prei (fijngesneden)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 ei
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel Italiaanse kruiden
- 75 gr geraspte kaas (bijvoorbeeld kaas met een hoog vetgehalte)
- Olie om te bakken
- Peper en zout naar smaak
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is voldoende voor 4 personen en de totale bereidingstijd is ongeveer 30 minuten.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snipper de rode ui en bak deze samen met het rundergehakt in een flinke pan met een scheutje olie totdat het gehakt rul en bruin is.
- Snijd de paprika’s in blokjes en voeg ze toe aan het gehakt. Bak dit ongeveer 3-4 minuten mee.
- Voeg de fijngesneden prei toe en bak nog een minuut tot de prei begint te slinken.
- Roer de tomatenpuree, het paprikapoeder, de Italiaanse kruiden en een flinke snuf peper en zout door het gehaktmengsel.
- Neem een ovenschaal en schep het gehaktmengsel erin. Kluts het ei en roer dit door het gehaktmengsel.
- Leg de sneetjes van een koolhydraatarm (of keto) brood dakpansgewijs op het gehakt. Besprenkel met een beetje olijfolie voor extra smaak en knapperigheid.
- Bestrooi de ovenschotel met de geraspte kaas.
- Zet de ovenschaal in de oven en bak gedurende ongeveer 12 minuten, of totdat het brood knapperig is en de kaas gesmolten.
- Indien gewenst, zet de grill de laatste 2 minuten aan om het brood nog extra krokant te maken.
Tips & Variaties
- Vegetarisch alternatief: Vervang het gehakt door gemengde groenten zoals courgette, champignons en aubergine. Voeg eventueel wat noten of zaden toe voor extra textuur.
- Zuivelvrij: Gebruik een plantaardige kaas als vervanger van de geraspte kaas, of laat de kaas weg en verhoog de hoeveelheid groenten.
- Bewaaradvies: De ovenschotel kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Het is ook mogelijk om de schotel in porties in te vriezen, waar deze tot 2 maanden goed blijft.
Voedingswaarden
Deze ovenschotel is niet alleen vullend, maar ook rijk aan gezonde vetten en eiwitten! Met het gebruik van koolhydraatarme ingrediënten past deze schotel perfect in je keto-maaltijden. Het kan ook helpen bij het verminderen van hongergevoelens, terwijl je tegelijkertijd geniet van een smakelijk gerecht.
Keto recept, koolhydraatarm koken, en low-carb zijn termen die niet alleen de focus op smaak benadrukken, maar ook bepalen hoe je de maaltijd maakt. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met dit recept en geniet van een heerlijke, cholesterolrijke ovenschotel.
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
Conclusie
Met dit recept voor een koolhydraatarme ovenschotel heb je een gezonde, gemakkelijke en heerlijke maaltijd die heel geschikt is voor het keto-dieet. Het is een perfecte manier om ook een aantal groenten in je dieet op te nemen, terwijl je geniet van de smaken die je gewend bent. Experimenteer met de ingrediënten en maak het je eigen!