Blog
Keto Oranje Feesttaart: Gezond Genieten!
Keto Oranje Sinaasappel Taart voor Koningsdag
Introductie
Als liefhebber van zoetigheden heb ik altijd een zwak gehad voor frisse taarten, vooral als het gaat om sinaasappel. Tijdens Koningsdag wil je natuurlijk iets speciaals op tafel, en wat is beter dan een stralende oranje taart? Deze keto versie van de sinaasappel taart houdt je binnen de lijnen van een keto dieet met minder koolhydraten, terwijl je nog steeds kunt genieten van de smaken die deze feestdag zo bijzonder maken. Laten we beginnen!
Ingrediënten
- 5 eieren
- 150 gr erythritol (of een andere keto zoetstof)
- 125 gr amandelmeel
- Rasp van 1 sinaasappel
- 25 gr psylliumvezels (om textuur te verbeteren)
- 2 druppels sinaasappelaroma (optioneel, om de sinaasappelsmaak te versterken)
- 1 zakje vanille-extract
- Snufje zout
Vulling
- Sap van 2 sinaasappels (ongeveer 150 ml)
- 250 ml slagroom
- 1 zakje klopfix (keto-vriendelijk)
- 2 eetlepels erythritol (of een andere keto zoetstof)
- 3 blaadjes gelatine (of gelatinepoeder, volgens de instructies)
Topping
- Poedersuiker van erythritol (of een andere keto-snoepstof)
- Slagroom (met eventueel een paar druppels kleurstof of aroma)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 140 graden Celsius. Bekleed de onderkant van een springvorm met bakpapier, vet de hele vorm in en bestuif deze licht met amandelmeel.
- Voeg de eieren, erythritol en vanille-extract in een grote beslagkom. Klop dit in een kom met warm water (de bain-marie-methode) gedurende ongeveer 10 minuten tot het een luchtige, schuimige massa vormt.
- Zeef de amandelmeel, psylliumvezels en een snufje zout over het eimengsel en spatel dit voorzichtig door elkaar. Voeg de sinaasappelrasp en sinaasappelaroma toe en meng goed.
- Giet het beslag in de voorbereide springvorm en plaats deze in de oven. Verhoog de temperatuur naar 185 graden Celsius en bak de taart gedurende 40 tot 45 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt.
- Terwijl de taart bakt, maak je de vulling. Verwarm het sinaasappelsap met de erythritol in een klein pannetje totdat de suiker is opgelost. Week de gelatine in koud water, knijp uit en voeg deze toe aan het warme sinaasappelsap, roer goed door en laat dit afkoelen in de koelkast.
- Klop de slagroom met de klopfix stijf, voeg het afgekoelde sinaasappelsap mengsel toe en meng totdat het goed is opgenomen.
- Laat de taart volledig afkoelen en snijd deze voorzichtig in twee gelijke delen. Besmeer de onderkant met de sinaasappelroom en leg de bovenlaag er weer op. Laat de taart minimaal een half uur opstijven in de koelkast.
- Decoreren: Bestrooi de taart met poedersuiker gemaakt van erythritol en voeg toefjes slagroom toe als decoratie voor een feestelijke uitstraling.
Tips & Variaties
- Wil je de taart vegetarisch maken? Gebruik agar-agar in plaats van gelatine.
- Deze taart kan goed worden bewaard in de koelkast, tot maximaal 5 dagen. Voor langere bewaring, kun je de taart ook invriezen (maximaal 3 maanden).
- Probeer andere fruitaroma’s of extracten voor een andere smaakvariant, zoals citroen of vanille.
Voedingswaarde
Per portie (bij 12 porties):
– Calorieën: 190
– Vet: 15g
– Koolhydraten: 3g
– Eiwitten: 5g
Afsluiting
Je hebt nu een heerlijke keto oranje sinaasappel taart waarmee je indruk zult maken tijdens Koningsdag of elke andere speciale gelegenheid! Vergeet niet om in de reacties te delen hoe jouw versie is gelukt. Geniet van het bakken en eet smakelijk!
#keto #recept #sinaasappel #koolhydraatarm #lowcarb