Blog
Keto Mini Brioche: Lichte en Lekkere Traktatie!

Keto Luxe Zoete Witte Broodjes
Wanneer de feestdagen naderen, begint de zoektocht naar smaken die ons herinneren aan vreugdevolle momenten. Deze luxe zoete witte broodjes zijn een perfecte aanvulling voor je kerstontbijt of -brunch, en nu kun je ze ook in een keto-vriendelijke variant maken! Ik vind het altijd mooi om bij de kersttafel te zitten met iets speciaals, en met dit recept kan ik zonder schuldgevoel genieten terwijl ik mijn koolhydraten onder controle houd.
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is voldoende voor 8 porties. De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 2 uur en 30 minuten, inclusief rijstijd.
Ingrediënten
- 1 zakje instant gist (à 7 gr)
- 350 gr amandelmeel
- 3 eieren
- 50 gr erythritol (of andere keto-vriendelijke zoetstof)
- Snuf zout
- 2 eetlepels lauwe amandelmelk
- 150 gr roomboter (gesmolten)
- 0.5 eetlepel kokosolie
- Mixer met deeghaken
- Brioche vormpjes (muffinvormpjes of 1 grote bakvorm gaat ook prima)
- Theedoek
Bereidingswijze
- Klop de eieren los in een kom en smelt de roomboter in een apart pannetje.
- Zeef het amandelmeel in een ruime kom en voeg het zout en de instant gist toe.
- Voeg de losgeklopte eieren toe, maar bewaar een beetje ei voor het bestrijken. Kneed het mengsel met een mixer met deeghaken voor 2 minuten op lage stand.
- Meng de erythritol en de lauwe amandelmelk in een klein kommetje en voeg dit mengsel toe aan het deeg. Kneed nog eens 10 minuten door totdat het glad en elastisch is.
- Voeg onder het mixen beetje bij beetje de gesmolten roomboter toe totdat deze goed is opgenomen in het deeg.
- Neem een schone kom en smeer deze lichtjes in met de kokosolie. Plaats het deeg in de kom en dek het af met een schone, iets vochtige theedoek.
- Laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen op een warme plek in huis totdat het volume verdubbeld is.
- Vet je brioche vormpjes in met wat roomboter. Haal het deeg uit de kom en bestrooi je werkvlak met een beetje amandelmeel.
- Kneed het deeg een paar keer door en verdeel het in gelijke delen. Maak een grotere bol en een kleinere bol voor bovenop. Plaats de grotere bol in de vormpjes en leg de kleinere bol er bovenop.
- Dek de bakvormpjes weer af met een theedoek en laat het deeg nogmaals minimaal een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Smeer de bovenkant van de broodjes in met het resterende losgeklopte ei.
- Bak de broodjes gedurende 20 tot 25 minuten, of 30 minuten als je een grotere vorm gebruikt, tot ze goudbruin zijn.
- Laat ze iets afkoelen en serveer met je favoriete keto-vriendelijke jam of extra roomboter.
Tips & Variaties
Wil je dit recept nog meer afstemmen op je dieet? Hier zijn enkele tips:
- Je kunt ook kokosmeel gebruiken, maar houd rekening met de verhoudingen omdat dit meer vocht absorbeert.
- Om het gerecht zuivelvrij te maken, gebruik je plantaardige boter in plaats van roomboter.
- Deze broodjes kunnen vers gemaakt of in de koelkast worden bewaard voor 3-5 dagen. Ze kunnen ook ingevroren worden; zorg ervoor dat je ze goed verpakt om vriesbrand te voorkomen.
Slotopmerkingen
Met dit keto recept maak je luxe zoete witte broodjes die perfect passen bij elk feestelijk ontbijt of brunch. Deze broodjes zijn niet alleen laag in koolhydraten, maar ook vol van smaak en textuur. Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #broodjes #koolhydraatarm #kerst #feestmaaltijd