Blog
Keto Kaas-Uienquiche Recept
Keto Hartige Taart met Rode Ui, Tijm en Pittige Kaas
Als je op zoek bent naar een smakelijke koolhydraatarme optie voor een lunch of diner, dan is deze keto hartige taart met rode ui, tijm en pittige kaas precies wat je nodig hebt! Mijn eerste ervaring met het maken van hartige taarten ging gepaard met veel mislukkingen en gelach, maar toen ik de sprankeling in het gezicht van mijn vrienden zag terwijl ze van mijn creatie genoten, wist ik dat ik op iets goeds was gestuit. Dit recept is ideaal voor een gezellige avond met vrienden of als maaltijdvoorbereiding voor de drukke week. Laten we aan de slag gaan!
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is geschikt voor 4 personen en de totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 90 minuten (30 minuten voorbereiding en 35 minuten kooktijd).
Ingrediënten
- 4 middelgrote rode uien
- 2 normale uien (of ongeveer 12 verse cocktailuitjes)
- 1 teentje knoflook
- 4 eieren
- 200 ml slagroom
- Een paar takjes verse tijm
- Peper en zout naar smaak
- 125 gr pittige kaas (zoals Gruyère, geraspt)
- 1 eetlepel boter (voor het bakken)
- 2 eetlepels amandelmeel (voor een keto-vriendelijke bodem)
Deeg Ingrediënten
- 130 gr amandelmeel (in plaats van bloem)
- 60 gr koude boter (in blokjes)
- 1 klein eitje
- 1 eetlepel koud water
- Snufje zout
Materialen
- Quichevorm of springvorm van ca 22 cm doorsnede
Bereidingswijze
- Begin met het maken van het deeg: Meng het amandelmeel met het zout en kneed met je vingers de koude boter er zachtjes doorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het ei en het water toe en kneed dit erdoorheen totdat je een soepel deeg hebt. Wikkel de bal in folie en leg deze een half uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Maak ondertussen de vulling van de quiche. Hak de rode en normale uien in ringen en de knoflook in stukjes. Rits de tijm van de takjes.
- Verhit een beetje boter in een pan en bak de uien, tijm en knoflook gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze zacht zijn.
- Klop in een kom de slagroom, eieren, peper en zout los. Roer de kaas erdoor.
- Vet de springvorm of quichevorm in met een beetje boter en bestrooi met amandelmeel, zodat de korst niet blijft plakken. Rol het deeg uit op een met amandelmeel bestoven werkvlak en bekleed de bakvorm.
- Als je het handig vindt, kun je ook de bal deeg in de bakvorm leggen en deze met je vingers uit elkaar duwen totdat alles bedekt is. Prik wat gaatjes in de bodem en bestrooi met een beetje amandelmeel.
- Verdeel de uien gelijkmatig over de bodem en schenk het eimengsel eroverheen. Leg nog een takje tijm erbovenop en zet de quichevorm ca. 35 minuten in de oven.
- Controleer met een satéprikker of de quiche goed gaar is van binnen. Laat iets afkoelen en serveer warm, lekker met een frisse salade.
Tips & Variaties
Deze hartige taart is gemakkelijk aan te passen. Hier zijn enkele variaties die je kunt overwegen:
- Voeg wat gesauteerde champignons of spinazie toe voor extra smaak en voedingsstoffen.
- Als je het gerecht volledig zuivelvrij wilt maken, kun je de kaas vervangen door een plantaardig alternatief.
- Bewaar de restjes in de koelkast, waar ze tot 3 dagen goed blijven. Deze aanpassing maakt het een uitstekende optie voor meal prep!
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #hartigetaaart #rodeui #koolhydraatarm