Blog
Keto Vijgen Crumble Taart Recept

Keto Krokante Vijgen-Dadel Crumble
Ben je op zoek naar een koolhydraatarm recept dat ook nog eens heerlijk smaakt? Dan is deze keto krokante vijgen-dadel crumble iets voor jou! Met een combinatie van speltmeel (hoe verder we het recept aanpassen, hoe lager de hoeveelheid koolhydraten), havermout en een zoete vulling van vijgen en dadels, creëer je een gerecht dat perfect past binnen jouw ketogeen dieet. Dit recept kwam tot stand toen ik tijdens een gezellige middag met vrienden op zoek was naar iets lekkers en gezonds. Het resultaat? Een fantastische crumble die perfect is als dessert, maar ook geweldig als een high-tea recept.
Porties en Bereidingstijd
- Aantal porties: 8
- Voorbereidingstijd: 15 minuten
- Kooktijd: 35 minuten
- Totaal: 50 minuten
Ingrediënten
- 150 gr biologische speltmeel (gebruik speltmeel met een laag glycemisch index)
- 50 gr pecannoten
- 3 eetlepels suikervrij zoetmiddel (zoals erythritol of monk fruit)
- snuf kaneel
- snuf zout
- 50 gr havermout (gebruik een glutenvrije optie indien gewenst)
- 1 groot ei
- 4 eetlepels kokosolie (smelt deze voor gebruik)
Vulling
- 5 gedroogde dadels (zonder pit)
- 4 gedroogde vijgen
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel suikervrij zoetmiddel
Materiaal
- Keukenmachine voor het fijnmalen van de vulling
- Bakvorm (rechthoekig ca. 35 x 11 cm of rond)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180° graden Celsius.
- In een grote kom, meng het speltmeel met de havermout.
- Smelt de kokosolie en voeg deze toe aan het meel- en havermoutmengsel.
- Hak de pecannoten fijn en voeg ze toe aan het mengsel, houd een paar stukken apart voor later. Voeg ook de suikervrije zoetstof, kaneel, zout en het ei toe. Meng alles goed door elkaar tot een kruimelig deeg ontstaat.
- Neem ongeveer ¾ van het havermout-notenmengsel en bedek de bodem van de bakvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel, zodat het een stevige basis vormt.
- In de keukenmachine, maal de vijgen, dadels, limoensap en de suikervrije zoetstof tot een gladde puree.
- Schep de vijgenpuree op de voorbereide bodem in de bakvorm en verdeel deze gelijkmatig.
- Verdeel het resterende havermout-notenmengsel over de vijgenpuree en garneer met de apart gehouden stukjes pecannoten.
- Bak de crumble in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35 minuten of totdat de bovenkant goudbruin en krokant is.
- Laat de crumble afkoelen voordat je het in stukken snijdt. Serveer als een heerlijke, low-carb traktatie!
Tips & Variaties
- Dit recept kan gemakkelijk worden aangepast voor een zuivelvrij dieet door de kokosolie te vervangen door een plantaardige boteralternatief.
- Je kunt de vijgen en dadels ook vervangen door andere koolhydraatarme gedroogde vruchten, zoals abrikozen of cranberry’s, maar let op de hoeveelheid.
- Deze crumble kan je in de koelkast bewaren tot 5 dagen en in de vriezer tot 3 maanden. Snijd het in porties, verpakt in plasticfolie voor de beste conservering.
Geniet van deze keto crumble en laat je verrassen door de combinatie van smaken. Dit recept zal uw vrienden en familie zeker imponeren, zelfs degenen die geen koolhydraatarm dieet volgen!
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #crumble #vijgen #dadels #koolhydraatarm