Blog
Keto Rösti Ovenschotel met Gehakt

Keto Ovenschotel met Gehakt en Groenten Onder een Laagje Geraspte Aardappel
Deze keto ovenschotel met gehakt en groenten is een heerlijk en vullend gerecht dat perfect is voor een koolhydraatarm dieet. Het gebruik van geraspte aardappels is in dit geval vervangen door een keto-vriendelijk alternatief, zodat je je kunt laten verwennen zonder je aan je dieet te houden. Wanneer de herfst in aantocht is, zorgt dit comfortfood voor extra warmte en gezelligheid in je huis.
Wist je dat de meeste aardappels rijk zijn aan koolhydraten, wat ze minder geschikt maakt voor een keto dieet? Door ze te vervangen met bijvoorbeeld bloemkool, kun je dit gerecht volledig keto-proof maken, terwijl het zijn heerlijke smaak behoudt.
Ingrediënten
- 750 gr bloemkool (in rozen of geraspt voor een ‘aardappel’ effect)
- 500 gr gemengd gehakt (bijvoorbeeld rund en varken)
- 2 eieren
- 150 ml kookroom (kies voor een volle room voor meer vetten)
- 200 gr wortel (fijngesneden of geraspt; optioneel en in mindere hoeveelheid voor lagere koolhydraten)
- 1 ui (gesnipperd)
- 150 gr prei (fijn gesneden)
- Peper en zout naar smaak
- Snufje cayennepeper
- Olie of boter om te bakken (bijvoorbeeld kokosolie of ghee voor extra smaak)
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
40 minuten
Totaal
1 uur
Porties
Voor 4 personen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snijd de bloemkool in kleine rozen of rasp deze zodat je een ‘aardappel’ effect krijgt. Kook de bloemkool in een pan met water gedurende ongeveer 5 minuten en laat uitlekken.
- Verwarm in een grote koekenpan wat olie of boter en bak de gesnipperde ui en wortel (indien gebruikt, of laat deze weg voor een koolhydraatarm alternatief) ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Kruid het gehakt met peper, zout en een snufje cayennepeper.
- Wanneer het gehakt bruin is, voeg je de gekookte bloemkool en gesneden prei toe aan de pan. Bak dit nog een paar minuten omscheppend mee zodat alles goed gemengd wordt.
- Verdeel het gehakt-groentemengsel gelijkmatig over een ovenschaal.
- Klop de eieren in een kom samen met de kookroom en een snufje peper en zout. Giet dit mengsel gelijkmatig over de groenten en het gehakt in de ovenschaal.
- Plaats de ovenschaal voor 40 minuten in de oven. Zet de grill de laatste paar minuten aan voor een lekker krokant korstje.
Tips & Variaties
- Je kunt ook andere groenten toevoegen, zoals spinazie of broccoli, voor extra voedingsstoffen.
- Als je het gerecht vegetarisch wilt maken, vervang dan het gehakt door een mengsel van linzen of tofu.
- Dit gerecht kan gemakkelijk worden bewaard in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Het is ook geschikt voor de vriezer; bewaar het dan in porties.
Geniet van deze heerlijke keto ovenschotel en laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #ovenschotel #gehakt #koolhydraatarm