Blog
Keto Quinoa Salade met Verfrissende Zalm

Keto Quinoa Salade met Gebakken Zalm en Avocado
Deze keto quinoa salade met gebakken zalm en avocado is niet alleen heerlijk, maar ook perfect voor een koolhydraatarm dieet. Bij het maken van deze maaltijd ben ik geïnspireerd door de frisse smaken van limoen en munt, wat zorgt voor een geweldige balans in de smaken. De zalm, rijk aan omega-3 vetten, gecombineerd met de romige avocado en de notige amandelen, maakt dit gerecht gezond en vullend. Perfect voor een lunch of lichte avondmaaltijd!
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is voor 2 personen en de totale bereidingstijd is ongeveer 30 minuten.
Ingrediënten
- 150 g quinoa (kies voor een goede kwaliteit, liefst biologisch)
- 1 bouillonblokje (gebruik een natriumarm blokje voor extra gezondheidsvoordelen)
- 1 avocado (vol met gezonde vetten)
- 1 kleine puntpaprika (in stukjes gesneden)
- 2 eetlepels amandelen (grofgehakt voor crunch)
- Een paar takjes verse peterselie (fijngehakt)
- 300 g zalmfilet (twee stukken zalm, vers of diepvries)
- 1 limoen (vers geperst sap voor smaak)
- Enkele takjes verse munt (fijngehakt voor extra frisheid)
- Olie (bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie, voor het bakken)
- Peper en zout (naar smaak)
Bereidingswijze
- Begin met het marineren van de zalm. Pers de limoen uit en meng het sap met de fijngehakte munt. Bestrooi de stukken zalm met een snufje peper en zout en giet het limoen-mengsel erover. Laat dit even marineren terwijl je de quinoa voorbereidt.
- Los het bouillonblokje op in 375 ml water (of gebruik 1,5 keer de hoeveelheid water t.o.v. quinoa), en breng dit aan de kook. Voeg de quinoa toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal zo’n 15 minuten tot het water is opgenomen.
Wist je dat? Quinoa is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en bevat alle negen essentiële aminozuren, wat het een geweldige keuze maakt voor elk dieet! - Snijd ondertussen de puntpaprika in kleine stukjes en hak de amandelen grof. Voeg deze samen met de peterselie toe aan de quinoa als deze bijna klaar is. Warm dit kort even door (1-2 minuten) om de smaken te mengen.
- Verhit ondertussen een beetje olie in een pan op middelhoog vuur. Bak de gemarineerde zalmfilets ongeveer 3 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn maar nog steeds sappig.
- Snijd de avocado in blokjes en voeg deze toe aan de quinoa. Meng alles goed door elkaar en controleer of de quinoa goed op smaak is; zo niet, voeg dan extra zout en peper toe.
- Serveer de quinoa salade direct, met de gebakken zalm er bovenop. Garneer eventueel met een extra takje munt of peterselie voor een mooie presentatie.
Tips & Variaties
- Vegetarische optie: Vervang de zalm door gegrilde halloumi of tempeh voor een heerlijke vegetarische variant.
- Zuivelvrij: Dit recept is volledig vrij van zuivel, wat het ideaal maakt voor mensen met een lactose-intolerantie.
- Bewaren: Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal 2 dagen. Dit gerecht kan niet goed worden ingevroren door de avocado.
Koffie met quinoa? Quinoa speelt een belangrijke rol in veel diëten, onder andere vanwege het hoge eiwitgehalte en de lage glycemische index. Dit maakt het een gezond alternatief voor traditionele granen!
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #quinoa #zalm #koolhydraatarm #gezond