Blog
Keto Kerstcake met Bessen

Keto Zachte Kerstcake met Frisse Besjes en Zoete Roomkaas Topping
Het is weer die tijd van het jaar waarin we allemaal samenkomen en genieten van heerlijke feestgerechten. Een van mijn persoonlijke favorieten is een zachte kerstcake, die meestal vol suiker en koolhydraten zit. Maar dit jaar heb ik besloten om de dingen anders aan te pakken! Dit recept voor koolhydraatarme kerstcake is niet alleen gezond, maar ook verrassend lekker. Het is perfect voor de feestdagen of elke andere gelegenheid waar je een heerlijke low-carb traktatie wilt serveren.
Voorbereidingstijd en Porties
Dit geweldige keto-recept is geschikt voor 8 personen en de totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 70 minuten (20 minuten voorbereidingstijd en 50 minuten baktijd).
Ingrediënten
- 200 gr bessen (bijvoorbeeld frambozen en blauwe bessen, vers of diepvries)
- 250 gr ongezouten boter (kamertemperatuur)
- 1 pakje vanille-extract (of een paar druppels vanille-aroma)
- 200 gr erythritol (of een andere suikervervanger)
- 3 middelgrote eieren
- 320 gr amandelmeel
- ½ zakje bakpoeder
- Rasp van 1 sinaasappel
Topping
- 50 gr ongezouten boter (kamertemperatuur)
- 100 gr roomkaas naturel (of zuivelvrij alternatief)
- 200 gr poedersuiker (gemaakt van erythritol)
- Blaadjes munt voor garnering
Materialen
- Cakevorm (bij voorkeur 20 cm)
- Bakpapier
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de cakevorm in met een beetje boter en bedek de bodem met een strook bakpapier.
- Mix de 250 gr boter met de erythritol en vanille-extract met een mixer tot het mengsel romig en luchtig is. Deze suikervervanger zorgt ervoor dat onze cake zoet is zonder de negatieve gevolgen van suiker.
- Voeg de eieren één voor één toe en mix goed na elke toevoeging. Dit zorgt voor een mooi en egaal beslag.
- Voeg de sinaasappelrasp toe, wat een frisse smaak toevoegt die perfect past bij de bessen. Zeef het amandelmeel en het bakpoeder in de kom en mix alles kort door elkaar. Amandelmeel is een geweldige vervanger voor bloem, omdat het veel lager is in koolhydraten.
- Doe de bessen in een kom en voeg 2 eetlepels erythritol toe. Bewaar een aantal bessen voor de garnering. Voeg de bessen dan toe aan het beslag en meng voorzichtig.
- Verdeel ongeveer 1/3 van het beslag over de cakevorm, gevolgd door een gedeelte van de bessen. Herhaal deze lagen en eindig met een laag beslag. Dit zorgt voor een prachtig gemarmerd effect als de cake gebakken is.
- Bak de cake ongeveer 50-60 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is; als deze er schoon uitkomt, is de cake klaar.
- Terwijl de cake afkoelt, kun je de topping maken. Meng de 50 gr boter met de roomkaas tot het mengsel romig is. Voeg geleidelijk de poedersuiker (gemaakt van erythritol) toe en mix goed door.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je de topping aanbrengt. Besmeer de bovenkant van de cake met de roomkaastopping en decoreer met de bewaarde bessen en verse muntblaadjes.
Tips & Variaties
- Vervang de bessen door andere keto-vriendelijke fruitsoorten zoals aardbeien of zwarte bessen.
- Voor een extra crunch kun je gehakte noten of kokos toevoegingen gebruiken in het beslag.
- Je kunt de cake maximaal een week in de koelkast bewaren in een luchtdichte container. Ook is deze cake geschikt om in te vriezen; snijd deze in plakken en vries ze apart in.
Dit recept voor een keto kerstcake is perfect voor de feestdagen, maar je kunt het het hele jaar door maken. Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!
#keto #recept #kerstcake #koolhydraatarm #lowcarb