Blog
Keto Kip Pastilla: Heerlijke Marokkaanse Taart zonder Koolhydraten
Keto Marokkaanse Pastilla met Gekruide Kip
Wist je dat de traditionele Marokkaanse pastilla vaak gemaakt wordt met suiker en amandelmeel? Door dit recept aan te passen voor een keto-dieet, kunnen we genieten van dezelfde smaken met een veel lagere hoeveelheid koolhydraten!
Introductie
Dit keto recept is geïnspireerd op de traditionele Marokkaanse pastilla, maar dan in een koolhydraatarme versie! Als fervente kookliefhebber en keto-volger, vind ik het geweldig om originele recepten aan te passen. Deze koolhydraatarme pastilla is gevuld met heerlijke, gekruide kip en wordt omhuld door een krokante laag, maar zonder de gebruikelijke suiker en meel. Perfect voor een bijzondere gelegenheid of gewoon als avondeten!
Ingrediënten
- 12 velletjes low-carb filodeeg (bijvoorbeeld van amandelmeel of kokosmeel)
- 350 gram kipfilet (in grove stukken)
- 2 eieren
- 55 gram amandelschaafsel
- 1 ui
- Verse peterselie (fijngesneden)
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels kaneel
- 1 snufje komijn
- 150 ml kippenbouillon (suikervrij)
- 1 eetlepel erythritol (of andere keto-vriendelijke zoetstof)
- 50 gram ongezouten boter (gesmolten)
Bereidingswijze
- Laat het low-carb filodeeg in de verpakking ontdooien of leg er een vochtige theedoek op zodat de velletjes niet uitdrogen.
- Snijd de ui in stukjes en fruit deze in een pan met een beetje olie of boter glazig.
- Voeg de stukken kip toe en bak ze een paar minuten gaar.
- Voeg de kaneel, komijn, kurkuma en kippenbouillon toe en laat 5 minuten zachtjes sudderen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Rooster de amandelen in een pan zonder olie of boter tot ze lichtbruin zijn.
- Schep de kip en ui met een schuimspaan op een snijplank en snijd of trek de kip met een mes en vork in kleine stukjes.
- Breng het vocht in de pan aan de kook, voeg de erythritol toe en laat deze volledig oplossen.
- Klop de eieren los. Zet het vuur uit en voeg de kip met ui, peterselie, eieren en geroosterde amandelen (bewaar nog een beetje voor de garnering) toe en roer goed door.
- Leg een velletje low-carb filodeeg op een bordje en bestrijk met gesmolten boter.
- Leg een ander velletje er precies bovenop. Schep ¼ van het kipmengsel op het dubbele filodeeg en vouw dan stukje voor stukje naar boven dicht.
- Bestrijk een derde vel filodeeg met boter en vouw deze (met de beboterde kant naar beneden) over de bovenkant van de pastilla.
- Duw de uitstekende randen onder de pastilla en leg deze op een bakplaat met bakpapier.
- Herhaal dit totdat alle vellen filodeeg en de vulling op zijn.
- Beboter de bovenkant van de pastilla’s ook met boter en zet ze ongeveer 20 minuten in de oven totdat ze lichtbruin en krokant zijn.
- Haal ze uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
- Decoreer de bovenkant met een snufje poedersuiker (van erytritol), kaneel en geroosterde amandelen.
Tips & Variaties
- Je kunt dit recept eenvoudig vegetarisch maken door de kip te vervangen door stevige groenten zoals courgette of aubergine en de kippenbouillon door groentebouillon.
- Als je lactosevrij wilt koken, kun je kokosolie gebruiken in plaats van boter.
- Bewaar de overschotten in een luchtdichte container in de koelkast, waar ze tot 3 dagen goed blijven. In de vriezer blijven ze tot 3 maanden goed.
Voedingswaarden
Dit recept is niet alleen keto-vriendelijk, maar ook voedzaam. Hier zijn de geschatte voedingswaarden per portie:
- Calories: 450 kcal
- Vetten: 30 g
- Koolhydraten: 12 g
- Vezels: 4 g
- Eiwitten: 30 g
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie van deze Marokkaanse pastilla is gelukt!