Blog
Keto Spinazie Gevulde Focaccia Broodjes
Keto Focaccia Broodjes met Spinazie, Geitenkaas en Pijnboompitten
Wist je dat focaccia oorspronkelijk uit Italië komt en bekend staat om zijn luchtige textuur? Met dit keto-recept geniet je van deze lekkernij zonder de hoge koolhydraten!
Introductie
Als liefhebber van het ketogeen dieet ben je ongetwijfeld altijd op zoek naar heerlijke en koolhydraatarme gerechten. Persoonlijk ben ik dol op de combinatie van spinazie, geitenkaas en pijnboompitten. Deze focaccia broodjes zijn perfect als lunch of een smakelijke snack. Dankzij de aanpassingen aan het traditionele recept, zijn deze broodjes niet alleen laag in koolhydraten, maar ook rijk aan smaak. Laten we aan de slag gaan!
Ingrediënten
- 1 zakje gedroogde gist a 7 gram
- 250 gr amandelmeel
- Snuf zout
- 1 theelepel erytritol (enkel voor de fermentatie)
- 125 ml warm water
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (of andere keto-vriendelijke kaas)
Vulling
- 125 gr verse geitenkaas (gekruid met Provençaalse kruiden voor extra smaak)
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 300 gr spinazie (diepvries, ontdooid en goed uitgelekt)
- Peper en zout naar smaak
- 6 eetlepels geraspte kaas voor de topping
Bereidingswijze
- Voeg het zakje gist en erytritol toe aan 75 ml warm water en laat dit een paar minuten staan totdat het gaat schuimen. Dit zorgt ervoor dat de gist actief wordt voor onze koolhydraatarme focaccia.
- Doe het amandelmeel in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg vervolgens het gistmengsel toe en meng rustig door.
- Voeg geleidelijk de andere 50 ml warm water toe en kneed het deeg goed met je handen. Amandelmeel bevat minder vocht dan gewoon tarwemeel, dus je wilt een deeg dat nog iets plakkerig aanvoelt.
- Wanneer het deeg mooi egaal en elastisch is, leg je het in een kom die je eerder hebt ingesmeerd met een dun laagje olijfolie. Draai de deegbal zodat deze ook onderin met olijfolie bedekt is.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 30 minuten op een warme plek rijzen. Een oven op 40 graden is hiervoor ideaal.
- Terwijl het deeg rijst, kun je de vulling maken. Ontdooi de spinazie en doe deze in een zeef of vergiet. Druk zoveel mogelijk vocht eruit met een lepel.
- Prak de geitenkaas door de uitgelekte spinazie en voeg de pijnboompitten toe. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Als het deeg in volume is verdubbeld, haal je het uit de kom en kneed je het nog eens goed door.
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en draai hier bolletjes van. Bestuif een werkvlak met een beetje amandelmeel en rol de deegballetjes uit tot een platte schijf.
- Schep een flinke lepel van de vulling in het midden van elk deegschijfje. Vouw de zijkanten naar binnen en sluit de boven- en onderzijde goed af. Zorg ervoor dat de randen goed aan elkaar plakken; je kunt ze ook licht vochtig maken met water.
- Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een beetje olijfolie. Bestrooi met geraspte kaas voor een extra krokante topping.
- Bak de gevulde broodjes ongeveer 15 minuten in het midden van de oven, totdat ze knapperig en goudbruin zijn. Ze zijn zowel warm als koud ontzettend lekker!
Tips & Variaties
- Voor een vegetarische versie kun je de geitenkaas vervangen door een plantaardige kaas.
- Deze broodjes zijn ideaal om te maken in dubbele hoeveelheden. Je kunt ze in de vriezer bewaren voor een snelle keto-snack op een drukke dag. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking voor maximaal 3 maanden.
- Voor extra pit kun je wat knoflookpoeder of ongeraffineerd zeezout aan de vulling toevoegen.
Voedingswaarden per portie
Deze keto focaccia broodjes zijn niet alleen smakelijk, maar ook voedzaam.
- Calorieën: 220
- Vet: 19g
- Koolhydraten: 5g
- Eiwitten: 8g
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!