Blog
Keto Sliptongetje omwikkeld met Serranoham

Keto Sliptongetje met Serranoham en Romige Aardappelpuree
Als ik aan feestelijke diners denk, dan komt dit keto recept van sliptongetje met serranoham direct in me op. Het is niet alleen een genot voor de tong, maar ook een lust voor het oog. Dit gerecht is een waar feestmaal, perfect om te serveren tijdens kerst of op speciale gelegenheden. De combinatie van de krokante ham en de romige puree maakt het eigenlijk onweerstaanbaar. En het mooiste? Het is ook nog eens koolhydraatarm en dus helemaal keto-proof!
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is goed voor 4 personen en de totale voorbereidingstijd bedraagt ongeveer 45 minuten.
Ingrediënten
- 4 sliptongetjes (of andere magere witvis)
- 50 gr boter (extra vet voor de keto levensstijl)
- 2 sneetjes koolhydraatarme brood (let op de samenstelling voor een keto-vriendelijk alternatief)
- 300 gr bloemkool (in plaats van aardappels voor een low-carb optie)
- 2 eetlepels witte wijn (optie voor extra smaak)
- 6 plakjes serranoham
- Snufje zout en peper
- Snufje nootmuskaat
- 50 ml ongezoete amandelmelk (vervanger voor melk)
- 2 eetlepels mayonaise (koolhydraatarm)
- 1 eetlepel erythritol (natuurlijke zoetstof)
- Sap van een halve citroen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Kook de bloemkool in een pan met water voor ongeveer 15 minuten tot deze gaar is. Giet de bloemkoolaf en pureer deze tot een romige puree.
- Voeg de amandelmelk, zout, peper en nootmuskaat toe aan de bloemkoolpuree en meng goed door elkaar tot een gladde massa.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes serranoham erop. Zet ze 10 minuten in de oven zodat ze wat droger en krokanter worden.
- Verlaag de oven naar 180 graden Celsius. Meng in een keukenmachine of met een staafmixer de gedroogde serranoham met de boter en het koolhydraatarme brood tot een kruimelige consistentie.
- Leg de sliptongetjes in een ovenschaal en giet er een scheutje witte wijn over. Bestrooi de vis met een snufje peper.
- Maak van het serranoham-mengsel dunne plakjes en druk deze zachtjes op de sliptongetjes.
- Zet de ovenschaal ongeveer 8 tot 10 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de vis) tot de vis gaar is.
- Maak ondertussen de citroenmayonaise door de mayonaise, erythritol en het sap van de citroen goed door elkaar te mengsel. Dit zal een frisse en romige saus zijn die perfect samengaat met de vis.
- Verdeel een portie bloemkoolpuree op een bord en leg het sliptongetje erop. Spuit wat citroenmayonaise over en naast de vis en garneer eventueel met een schijfje citroen.
Tips & Variaties
Om dit gerecht vegetarisch te maken, kun je de vis vervangen door gegrilde halloumi of een andere stevige kaas. Voor een zuivelvrije optie, vervang de boter met kokosolie en de mayonaise met een plantaardige variant.
Dit gerecht kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je het goed afdekt. Je kunt het ook invriezen, maar de textuur van de vis kan veranderen na het ontdooien.
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!