Blog
Keto Mexicaanse Burger Delight

Keto Mexicaanse Hamburger met Guacamole en Tomatensalsa
Als je op zoek bent naar een keto-vriendelijk recept dat zowel gezond als ontzettend lekker is, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze heerlijke Mexicaanse hamburger, gemaakt van heerlijk gekruid rundergehakt en mais, is perfect voor een eetmoment waar je met de hele familie van geniet. Gecombineerd met romige guacamole en frisse tomatensalsa, is dit een maaltijd die je smaakpapillen zeker zal verrassen. Ideaal voor een koolhydraatarm dieet!
Dit recept is voor 4 personen en duurt ongeveer 30 minuten om te maken. Laat je inspireren door de smaken van Mexico en geniet van elke hap zonder je zorgen te maken over je koolhydraatinname.
Ingrediënten
- 400 gr rundergehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 140 gr maïs (uit blik, goed uitgelekt)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Snufje peper en zout
- 1 ei
- 3 eetlepels (amandel) paneermeel (voor een koolhydraatarm alternatief)
- 2 handjes gemengde sla
- 4 plakjes cheddarkaas
- 4 harde broodjes (keto-vriendelijk, bijvoorbeeld met amandelmeel of kokosmeel)
- 1 eetlepel olie om te bakken
Tomatensalsa
- 3 verse tomaten, in blokjes gesneden
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Verse koriander of peterselie (naar smaak)
- 1 eetlepel olijfolie
Guacamole
- 2 avocado’s
- 1 rood pepertje, fijngehakt (naar smaak)
- 1 limoen, geperst
Bereidingswijze
- Begin met de tomatensalsa. Snijd de tomaten in blokjes en verwijder het waterige gedeelte met de zaadjes. Meng de blokjes tomaat met de fijngehakte rode ui en voeg de gehakte koriander en knoflook toe. Schep er een eetlepel olijfolie door en zet de salsa afgedekt in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.
- Kneed in een grote kom het gehakt samen met het komijnpoeder, paprikapoeder, peper, zout, en de fijngehakte knoflook. Voeg het ei en het amandelpaneermeel toe en meng tot een stevig mengsel. Voeg de goed uitgelekte maïs toe en zorg ervoor dat deze gelijkmatig over het gehakt verdeeld is. Vorm het mengsel tot vier burgers.
- Leg de burgers afgedekt in de koelkast zodat ze stevig blijven tijdens het bakken.
- Maak ondertussen de guacamole. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pitten. Schep het vruchtvlees in een kom en prak dit fijn met een vork. Pers de limoen uit en meng deze direct door de avocado zodat deze niet verkleurt. Voeg het fijngehakte rode pepertje toe en meng goed.
- Verhit een eetlepel olie in een pan op middelhoog vuur en bak de hamburgers in circa 10 minuten mooi bruin en gaar. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.
- Snijd de keto-broodjes doormidden en beleg deze met een handje sla. Plaats vervolgens een hamburger op elk broodje en leg er een plakje cheddarkaas op. Schep vervolgens een flinke lepel guacamole en tomatensalsa over de hamburger.
- Serveer direct en geniet van deze koolhydraatarme maaltijd. Tip: lekker met nacho chips gemaakt van ketovriendelijk meel aan de zijkant.
Wist je dat? Avocado’s zijn een uitstekende bron van gezonde vetten en bevatten bijna geen koolhydraten, wat ze ideaal maakt voor een keto dieet. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en helpen bij het behouden van een goede gezondheid.
Tips & Variaties
- Wil je de maaltijd vegetarisch maken? Vervang het rundergehakt door gemalen bloemkool of een vleesalternatief op basis van soja.
- Voor een zuivelvrije optie kun je de cheddarkaas weglaten of vervangen door een veganistische kaasvervanger.
- Bewaar restjes in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal 3 dagen, of in de vriezer voor tot 2 maanden.
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt! We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en eventuele variaties die je hebt geprobeerd.