Blog
Keto Oosterse Kip met Sinaasappelsaus

Keto Kip in een Jasje met Oosterse Saus op Basis van Soja en Sinaasappel
Introductie
Kip in een jasje, een heerlijke knapperige schotel die in deze keto-vriendelijke variant bijzonder lekker is! Dit gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook perfect voor een koolhydraatarm dieet. Tijdens mijn zoektocht naar smakelijke en gezonde maaltijden ontdekte ik dat je met de juiste ingrediënten een vertrouwd gerecht kunt omtoveren tot iets keto-proof. De combinatie van soja en sinaasappelsap geeft een unieke smaak die je niet wilt missen. Laten we aan de slag gaan met dit fantastische recept!
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 4 eetlepels donkere sojasaus (gebruik een koolhydraatarme variant)
- 2 eetlepels erythritol of een andere keto-vriendelijke zoetstof
- 1 snufje gemalen gember
- 1 sinaasappel (zorg ervoor dat je de schil en het sap gebruikt)
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (optioneel, maar kan vervangen worden door erythritol)
- 500 gr kipfilet, in blokjes of reepjes
- 200 ml karnemelk (voor de coating, kan vervangen worden door geitenkarnemelk voor een zuivelvrije optie)
- 100 gr amandelmeel of kokosmeel (in plaats van bloem)
- snufje zeezout
- zonnebloemolie of kokosolie, om in te bakken
Bereidingswijze
- Begin met het raspen van de schil van de sinaasappel. Pers daarna de helft van de sinaasappel uit en zet het sap opzij.
- Verhit in een steelpannetje de donkere sojasaus, kokosolie, erythritol en het sinaasappelsap. Voeg het suikervervanger en de gemalen gember toe en laat het mengsel gedurende ongeveer 15 minuten inkoken totdat het iets dikker wordt.
- Snijd ondertussen de kipfilet in reepjes of blokjes. Bestrooi de kip met een snufje zeezout en zet opzij.
- Neem een diep bord en schenk de karnemelk erin. Verdeel het amandelmeel of kokosmeel over twee aparte borden.
- Haal de stukjes kip eerst door het meel, daarna door de karnemelk en vervolgens weer door het meel op het andere bord. Dit zorgt voor een extra krokante textuur.
- Verhit een laagje van ongeveer 1 cm zonnebloemolie (of kokosolie) in een pan op middelhoog vuur. Laat de kip goudbruin en krokant bakken, dit duurt ongeveer 4-5 minuten per kant.
- Laat de gebakken kip uitlekken op een vel keukenpapier.
- Snijd de overgebleven halve sinaasappel in partjes en serveer deze samen met de kip. Besprenkel vóór het serveren met de ingekookte sinaasappel-sojasaus voor een extra smaakboost. Dit gerecht is heerlijk met bloemkoolrijst of gewokte groenten.
Tips & Variaties
– Vegetarisch alternatief: Vervang de kip door tofu of tempeh. Zorg ervoor dat je deze goed in de karnemelk en coating draait om een knapperige textuur te krijgen.
– Zuivelvrij: Als je een zuivelvrij dieet volgt, kun je de karnemelk vervangen door amandelmelk of kokosmelk.
– Opslag: Dit gerecht kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook in de vriezer bewaren in een luchtdichte verpakking voor tot 2 maanden.
– Kruiden: Speel met kruiden zoals knoflookpoeder en paprikapoeder om wat extra smaak toe te voegen aan de kip-coating.
Voedingswaarden
– Calorieën: 350
– Eiwitten: 30g
– Vetten: 20g
– Koolhydraten: 5g (netto koolhydraten: 2g na aftrekken vezels)
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!