Blog
Keto Glutenvrije Chocolade Sinaasappel Cakejes

Keto Chocolade Muffins met Fudge
Als fervent liefhebber van chocolade is het soms een uitdaging om een koolhydraatarm alternatief te vinden dat niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam is. Dit recept voor keto chocolade muffins met fudge is eenvoudig te maken en zal je zeker verrassen met zijn rijke en smeuïge textuur. Het is perfect voor een tussendoortje of als toetje zonder de schuldgevoelens van een traditioneel muffinrecept. Laten we aan de slag gaan!
Ingrediënten
- 250 gr amandelmeel
- 200 gr pure chocolade (min. 85% cacao, suikervrij)
- 200 gr ongezouten boter
- 5 eieren
- 200 gr erythritol (of andere keto-vriendelijke zoetstof)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 rasp van 1 sinaasappel (optioneel voor extra smaak)
- 9 blokken suikervrije fudge (bijvoorbeeld van Johnny Doodle of zelfgemaakt)
Benodigdheden
- 18 muffinvormpjes
- Muffinbakblik
- Mixer
- Au bain-marie pan of magnetron
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de muffins gelijkmatig bakken.
- Scheur de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie of in de magnetron. Zorg ervoor dat je de chocolade niet laat aanbranden; roer regelmatig door.
- In een grote mengkom, mix de boter met 150 gr erythritol tot het mengsel romig en licht van kleur is.
- Splits de eieren: voeg de eidooiers één voor één toe aan het botermengsel en mix goed. Bewaar de eiwitten in een aparte kom.
- Voeg het amandelmeel en bakpoeder toe aan het beslag en meng kort tot een egaal geheel.
- Voeg de gesmolten chocolade en de rasp van de sinaasappel toe. Meng alles tot een homogeen, glad beslag.
- Klopt de eiwitten in een schone kom stijf. Voeg hiervoor de overige 50 gr erythritol toe tot ze stijve pieken vormen.
- Vouw de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het chocoladebeslag. Dit geeft de muffins een luchtige textuur.
- Vul de muffinvormpjes voor ¾ met het beslag. Ze zullen tijdens het bakken rijzen, dus zorg ervoor dat je ze niet te vol maakt.
- Bak de muffins 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. De prikker moet er schoon uitkomen, maar de muffins mogen van binnen nog zacht zijn.
- Laat de muffins nog 10 minuten afkoelen met de ovendeur op een klein kiertje. Dit voorkomt dat ze inzakken.
- Snijd de fudge in blokjes en druk een stuk in het midden van elke muffin terwijl ze nog warm zijn, zodat de fudge een beetje smelt.
- Bestrooi de muffins eventueel met poedersuikervervanger (zoals erythritol) voor een mooi effect.
- Bewaar de muffins goed afgedekt op een koele en droge plaats. Ze blijven vers tot wel een week, maar ik betwijfel of ze zo lang meegaan!
Tips & Variaties
Je kunt deze keto chocolade muffins aanpassen door verschillende soorten noten of zaden toe te voegen voor extra crunch. Maak ze bijvoorbeeld extra romig door wat suikervrije chocolade chips toe te voegen aan het beslag. Voor een omdat-het-kan twist, kun je ook proberen om een paar druppels pepermunt extract toe te voegen voor een verfrissende smaak!
Als je een strikt keto dieet volgt, let er dan op dat alle ingrediënten, vooral de chocolade en fudge, vrij zijn van toegevoegde suikers. Dit zorgt ervoor dat je binnen je koolhydraatarme plan blijft.
Bewaar restjes in de koelkast of vriezer. In de koelkast blijven ze gemakkelijk tot een week goed, en in de vriezer tot drie maanden. Vergeet niet ze in een luchtdichte verpakking te doen!
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!