Blog
Keto Kofta Spies met Tomatenrijst

Keto Kofta met Tomatenrijst
Introductie
Kofta, de heerlijke en smaakvolle gehaktbal, is een gerecht dat in veel verschillende culturen wordt bereid. In dit keto-recept zullen we de traditionele elementen van kofta combineren met een innovatieve draai – koolhydraatarme tomatenrijst! Deze maaltijd is perfect voor degenen die zich aan een ketogeen dieet willen houden zonder in te boeten op smaak. Het idee om kofta en tomatenrijst te serveren komt voort uit een liefde voor de Mediterraanse keuken. Ik herinner me nog goed dat ik op een zomerse avond, voor vrienden kookte, en de smaken van deze combinatie iedereen verrasten.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 600 gr lams- of rundergehakt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde munt
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 klein uitje of sjalotje, fijngehakt
- Snuf cayennepeper
- 200 gr bloemkoolrijst (in plaats van traditionele rijst)
- 400 gr stevige tomatenblokjes (zonder toegevoegde suikers)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 200 ml groentebouillon, zonder suiker
- Olijfolie om te bakken
- Satéprikkers
Bereidingswijze
- Doe het gehakt in een grote kom en voeg de oregano, munt, 1 teentje uitgeperste knoflook, fijngehakt uitje en een snuf cayennepeper toe. Kneed alles goed door elkaar tot het goed gemengd is.
- Verdeel het gehaktmengsel in 8 delen en rol elk deel in een ovale bal. Rijg deze ballen aan de satéprikkers en leg ze op een bord. Zet de bord in de koelkast om de kofta 30 minuten op te laten stijven.
- Terwijl de kofta in de koelkast staat, bereid je de tomatenrijst. In plaats van traditionele rijst, gebruiken we bloemkoolrijst. Snipper een klein uitje en bak deze in een pan met een beetje olijfolie totdat ze glazig zijn. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe en bak dit een minuutje mee.
- Voeg de bloemkoolrijst toe aan de pan en roer goed door. Bak de bloemkoolrijst 2-3 minuten op middelhoog vuur, zodat deze wat zachter wordt.
- Voeg de groentebouillon en de tomatenblokjes toe aan de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen totdat het vocht is opgenomen. De bloemkoolrijst hoeft niet helemaal droog te zijn maar moet een beetje smeuïg blijven.
- Verhit ondertussen een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kofta-spiezen in olijfolie gedurende ongeveer 10 minuten, waarbij je ze regelmatig omdraait totdat ze van alle kanten mooi bruin zijn.
- Serveer de warme bloemkoolrijst met de geurige kofta-spiezen. Dit gerecht is ook heerlijk met een frisse Griekse salade voor een complete keto maaltijd!
Tips & Variaties
– Vegetarische Variant: Vervang het gehakt door een mengsel van fijngehakte champignons, feta en gemalen noten voor een heerlijke vegetarische kofta.
– Zuivelvrij: Zorg ervoor dat je eventuele kaas die je in salades of toppings zou toevoegen, weglaten of vervang door een zuivelvrije variant.
– Bewaren: Je kunt de gekookte kofta en bloemkoolrijst goed in de koelkast bewaren, in een luchtdichte container, voor 3 dagen. Je kunt ze ook invriezen voor tot 2 maanden. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in de vriezer plaatst.
Conclusie
Dit keto kofta recept met bloemkoolrijst is niet alleen ongelooflijk smaakvol maar ook zeer eenvoudig te bereiden. Door de traditionele ingrediënten aan te passen aan de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet, kun je genieten van een gerecht dat zowel voedzaam als verzadigend is. Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!