Blog
Keto Kip met Zoetzure Saus

Keto Kip met Groente en Ananas in een Zelfgemaakte Zoetzure Saus
Als fervent liefhebber van de ketogene levensstijl weet ik hoe uitdagend het kan zijn om een koolhydraatarm gerecht te creëren dat zowel voedzaam als heerlijk is. Mijn persoonlijke zoektocht naar smaakvolle, low-carb maaltijden leidde me naar dit verrukkelijke recept: Kip met Groente en Ananas in een zelfgemaakte zoetzure saus. Ideaal voor doordeweeks, biedt deze maaltijd niet alleen een explosie van smaken, maar helpt het je ook blijvend binnen je keto-doelen te blijven.
Porties en Bereidingstijd
Dit recept is geschikt voor 4 personen en heeft een totale bereidingstijd van ongeveer 30 minuten.
Wist je dat ananas op zich rijk is aan natuurlijke suikers? Het gebruik ervan in een keto-recept kan uitdagend zijn, maar door het sap te reduceren, behouden we de smaak zonder te veel koolhydraten toe te voegen.
Ingrediënten
- 500 gr kipfilet (in blokjes)
- 300 gr bloemkoolrijst (als vervanging voor reguliere rijst)
- 2 puntpaprika’s, in dunne reepjes
- 250 gr champignons, in schijfjes
- 1 schijf ananas (in blokjes, bij voorkeur vers of uit blik zonder toegevoegde suikers)
- Olie om te bakken (kokosolie of olijfolie geven een smaakvolle touch)
- 2 bosuitjes, in ringetjes
Zoetzure Saus
- 3 eetlepels suikervrije ketchup
- 2 eetlepels azijn (witte wijn of appelcider)
- 2 eetlepels sojasaus (of tamari voor glutenvrije optie)
- 1 theelepel maïzena (kan weggelaten worden voor een nog lagere koolhydraatinname)
- 0.5 eetlepel erythritol (als alternatief voor basterdsuiker)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 75 ml ananassap uit blik (zonder suikers toegevoegd, of vers geperst voor de beste smaak)
- Snufje chilipoeder (optioneel, voor een beetje pit)
Bereidingswijze
- Begin met het snipperen van de knoflook en het in blokjes snijden van de ananas als je verse gebruikt. Verhit een beetje olie in een pannetje en fruit de knoflook hierin aan tot hij goudbruin is.
- Voeg de suikervrije ketchup toe aan de pan, gevolgd door de azijn, sojasaus, en erythritol. Roer dit goed door en laat het kort sudderen.
- Voeg het ananassap toe aan de saus en meng goed. Om de saus te verdikken, meng je de maïzena met een paar druppels water en voeg dit toe aan de saus terwijl je goed blijft roeren tot deze indikt.
- Verhit ondertussen een wokpan met wat olie. Voeg de kipfilet toe en bak deze aan tot hij bijna gaar is. Voeg de puntpaprika en champignons toe wanneer de kip bijna klaar is en roerbak ze helder en zacht.
- Voeg de blokjes ananas toe aan de pan en verwarm ze kort mee. Giet vervolgens de zoetzure saus over het mengsel en schep alles goed door elkaar zodat de smaken zich kunnen vermengen.
- Serveer de keto kip met groente en ananas op een bedje van bloemkoolrijst, garneer met ringen bosui en eventueel met een handvol geroosterde noten voor een extra crunch.
Tips & Variaties
- Voor een vegetarische optie, vervang de kip door tofu of tempeh. Zorg ervoor dat je de kooktijd aanpast zodat het goed gaar is.
- Wil je het gerecht zuivelvrij maken? Dit recept bevat geen zuivel, maar let op eventuele bijgerechten of extra ingrediënten.
- Deze maaltijd kan goed worden bewaard in de koelkast voor maximaal 3 dagen. Het is ook mogelijk om het in te vriezen, maar zorg ervoor dat je het goed verpakt in een luchtdichte container.
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!