Blog
Keto Indische Maiskoekjes

Keto Frikadel Djagung: Koolhydraatarme Maïs Koekjes voor de Indische Rijsttafel
Als liefhebber van Indische gerechten heb ik altijd genoten van de traditionele Frikadel Djagung, een populaire snack gemaakt van maïs. Maar toen ik op mijn keto-reis begon, merkte ik dat dit gerecht niet altijd paste binnen mijn koolhydraatarme levensstijl. Gelukkig ben ik aan de slag gegaan met een creatieve variant die perfect is voor een keto dieet. Dit recept is eenvoudig, smakelijk en ideaal voor bij je Indische rijsttafel!
Ingrediënten
- 285 gr maïs uit blik
- 60 gr amandelmeel (in plaats van bloem)
- Paar takjes selderij, fijngehakt
- 1 kleine rode ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eieren
- 1 snuf gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 1 snuf komijn (djinten)
- Snuf peper en zout
- Zonnebloemolie om in te bakken
Porties en bereidingstijd
Dit recept is goed voor 4 porties en de totale bereidingstijd is ongeveer 30 minuten.
Bereidingswijze
- Laat de maiskorrels uitlekken in een vergiet en spoel ze af met koud water.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje olie toe. Bak de fijngehakte knoflook en ui tot ze lichtjes bruin zijn.
- Voeg de fijngehakte selderij toe, samen met de uitgelekte maïs. Blijf al roerend 3 minuten bakken tot alles goed doorwarmd is.
- Kruid het mengsel met gemalen korianderzaad, komijn, peper en zout. Zet het vuur uit en voeg de eieren toe aan de pan.
- Voeg het amandelmeel toe en roer alles goed door met een lepel, tot er een kleverige massa ontstaat. Als het mengsel nog erg dun is, voeg dan extra amandelmeel toe tot de gewenste consistentie is bereikt.
- Verhit een laagje olie van ongeveer 1 a 2 cm in een aparte pan tot ongeveer 160 graden Celsius. Test of de olie warm genoeg is door een klein beetje van het mengsel erin te laten vallen; het moet direct gaan borrelen.
- Schep ongeveer een eetlepel van het maismengsel in de pan met olie en druk deze iets platter. Vorm ze eventueel in de vorm van een rondje met de lepel.
- Draai de maïskoekjes na 1 a 2 minuten om als ze mooi goudbruin zijn van onderen. Bak ook de andere kant lichtbruin.
- Haal de koekjes uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de maïskoekjes warm met een lekkere dipsaus zoals een chal-koriander dip of een keto-vriendelijke yoghurtsaus.
Tips & Variaties
- Heb je geen maïs uit blik? Je kunt ook verse of diepvriesmaïs gebruiken. Kook deze eerst even kort om ze iets zachter te maken.
- Maak het gerecht vegetarisch door de eieren weg te laten en gebruik in plaats daarvan een koolhydraatarme bindmiddel zoals chia zaden of lijnzaad.
- Je kunt de koekjes ook in de oven bakken! Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak ze ongeveer 20 minuten op 200 graden Celsius, draai halverwege om.
- Bewaar de koekjes in de koelkast (maximaal 3 dagen) of in de vriezer (tot 3 maanden). Verwarm ze voor het serveren opnieuw op een koekenpan voor beste resultaat.
Door eenvoudige aanpassingen met het gebruik van amandelmeel in plaats van gewone bloem, blijft dit gerecht laag in koolhydraten en rijk aan smaak. Geniet van dit heerlijke keto-vriendelijke gerecht en serveer het op je volgende Indische avond met vrienden en familie.
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!