Blog
Keto Boeuf Bourguignon: Een Smaakvolle Franse Stoofpot

Keto Boeuf Bourguignon: De Klassieke Franse Stoofschotel
Introductie
Als je op zoek bent naar een keto recept dat zowel voedzaam als heerlijk is, dan is deze koolhydraatarm koken geïnspireerde boeuf bourguignon precies wat je nodig hebt. Dit gerecht vol rijke smaken en complexe texturen is perfect voor een gezellige avond of een speciale gelegenheid. Wanneer je de eerste hap neemt, voel je het comfort van de Franse keuken met een moderne, keto-vriendelijke twist. En geloof me, dit recept zal je niet teleurstellen!
Porties en bereidingstijd
Dit recept is geschikt voor 6 personen en de totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 3 uur, inclusief 2,5 uur stoven.
Ingrediënten
- 600 gr riblappen of sucadelappen
- 300 ml volle rode wijn (let op de koolhydraatwaarden)
- 300 gr blokjes ontbijtspek
- 300 gr wortel, in plakjes
- 2 blaadjes laurier
- 1 grote ui, gesnipperd
- 300 ml water
- 2 eetlepels amandelmeel (in plaats van bloem voor een keto-vriendelijke optie)
- snufje peper en zout
- 1 blokje runderbouillon
- 200 gr champignons, in plakjes
- 350 gr bloemkool, in blokjes (ter vervanging van aardappels)
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
Bereidingswijze
- Verhit een grote braadpan op middelhoog vuur en voeg de blokjes ontbijtspek toe. Bak deze voor ongeveer 5 minuten tot ze krokant zijn. Schep ze daarna uit de pan, maar laat een klein beetje vet achter.
- Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm en doe het in een kom. Breng op smaak met peper en zout en meng het amandelmeel erdoorheen. Voeg het vlees daarna toe aan de pan en bak rondom mooi bruin.
- Voeg de gesnipperde ui en de fijngehakte knoflook toe aan het vlees en bak deze even mee. Snijd de wortel in plakjes en voeg deze toe.
- Roer de tomatenpuree erdoor en laat een paar minuten meebakken zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Voeg na een paar minuten de rode wijn toe en laat de alcohol verdampen, dit geeft een rijke smaak aan het gerecht.
- Voeg dan het water met het runderbouillonblokje en de laurierblaadjes toe. Breng dit geheel langzaam aan de kook en zet het vuur laag. Laat de boeuf bourguignon ongeveer 2,5 uur zachtjes stoven met een deksel op de pan.
- Na 2,5 uur, voeg je de in blokjes gesneden bloemkool, de champignons en de spekjes weer toe. Stoof dit nog eens 25 minuten mee met de boeuf bourguignon, zodat alles goed gaart en smaken zich verder ontwikkelen.
Tips & Variaties
- Voor een vegetarische optie kun je het vlees vervangen door portobello-paddenstoelen of tempeh.
- Als je dit gerecht zuivelvrij wilt maken, gebruik dan een plantaardige bouillon of zorg ervoor dat de spekjes geen toevoegingen bevatten.
- Bewaartips: Deze boeuf bourguignon kan in de koelkast tot 3 dagen worden bewaard en is ook goed in te vriezen voor later gebruik.
Conclusie
Dit keto boeuf bourguignon recept is een fantastische manier om de Franse keuken in je huis te brengen zonder de koolhydraten. De combinatie van malse stukken rundvlees, rijke rode wijn en de aardse smaken van champignons en wortelen maakt het een onvergetelijk gerecht. Koolhydraatarm genieten was nog nooit zo eenvoudig!
Laat ons weten in de reacties hoe jouw keto-versie is gelukt!